onsdag 19. november 2008

Hvem har skylden?

6-åring glemt igjen i skolebussen:
Førsetesidesaken i den samiske avisen Sàgat i dag er om en 6 år gammel gutt som ble glemt igjen på skolebussen. 6 åringen skal ha sovnet på bussen, på tredje rad, og fulgt med bussen til parkering og blitt gjenglemt i en kald og låst buss.
En bekjent av moren fant ham gråtende, kald og uten ytterjakke en stund etter han skulle ha kommet hjem. Foreldrene er nå sinte på busstransportøren, og mener at sjåføren ikke har gjort jobben sin:

"Vi legger ansvaret for våre barn i deres hender, og forventer at de sender barna våre på en sikker måte mellom hjem og skole. Vi kan ikke tolerere en total svikt, som vi opplevde mandag. Sjåføren har beklaget i ettertid, men det er ikke godt nok. Jeg bare håper at gutten ikke får en psykisk knekk, og tør å ta bussen etter den redselsfulle opplevelsen, sier Gunnar Johnsen alvorlig til Ságat."

Hvem er det egentlig som har skylden her?
  • Bussjåføren? Skal en bussjåfør alltid sjekke alle seter, dersom han ser bakover i bussen og den ser tom ut. Skal sjåføren telle alle som går av og på? Er det bussjåføren som har ansvaret for barna, og er busjåfører kvalifisert og fått trening i dette?
  • Skolen? Da jeg gikk på skolen så sa alltid lærerene at de hadde ansvar for oss på skolen og på skoleveien, helt til vi var trygt hjemme. Dette gikk jo for det meste ut på mobbing og erting mellom elever, men uansett, er det skolen som har ansvaret?
  • 6 åringen selv? Å sovne på bussen er jo ikke spesielt smart...
  • Foreldrene? Gutten var jo så trett at han sovnet på bussen, og ikke merket at han skulle av, og ikke en gang fikk med seg at bussen stoppet... kanskje de burde legge man litt tidligere? Burde de heller kjøre ham til skolen?
  • Regjeringen/Stortinget? Er det for tildig å sende barn på skolen når de bare er 6 år? Det virker jo ikke som de er helt klare for å ta ansvar for seg selv, gutten hadde jo ikke ytterjakke en gang... Kanskje vi burde går tilbake til å starte på skolen når man er 7 år...?

Foreldrene sier her at de legger ansvaret for sine barn i deres (busselskapets) hender, og jeg synes det er et stor ansvar for en sjåfør. Selvsagt skal sjåføren gjøre sitt beste, og det er overhode ikke greit å låse en liten gutt igjen inne i en buss. Hvem som har skylden? Jeg synes ikke dette er det enkleste å svare på, men å sette all skyld på sjåføren føles heller ikke riktig, selv om han/hun nok står igjen med hovedansvaret her.

Les hele saken på: http://www.sagat.no/index.php?id=54&article=13864

Ingen kommentarer: