mandag 17. november 2008

Obama vant, hipp hurra...


Som forventet og ønsket av de fleste, i alle fall her til lands, vant altså Obama presidentvalget i USA. Han ledet hele veien fram, og vant med god margin til motkandidaten McCain.

Dekningen av valget i USA har vært formidabel. Det har tatt fokuset i mange førstesider i mange måneder. Men hvor mye bryr vi oss egentlig her i Norge, og hvor mye bør vi egentlig bry oss om valget av president i et annet land, relativt langt unna oss selv?

Naturligvis har USA sin utenrikspolitikk en god del betydning for resten av verden, inkludert Norge, men når det gjelder den innviklede prosessen med å velge fram kandidater og valgkampstrategier på begge sider, hvor stor relevans har egentlig slike ting for oss? Amerikanerne velger sin egen president, og hans viktigse jobb vil bli å tjene sine egne velgere.

Jeg ville nødig gått glipp av valgresultatet, men trengte jeg egentlig å vite så mye om Palins virke i Alaska, McCains innsats i Vietnam, Obamas kenyanske røtter, kampen om å kapre kristenkonservtive velgere og mer eller mindre skitne valgkamptriks? For ikke å snakke om kampen før kampen, Hillary vs. Obama, la meg slippe å vite om kandidater til kandidater. Fortell meg heller det viktigste, valgresultatet, og hvordan dette vil påvirke oss som bor utenfor USA.

Jeg har en følelse av at vi i Norge liker å mislike USA, gjøre narr av deres uvitenhet om resten av verden, kritisere deres utenrikspolitikk osv, samtidig som vi egentlig ser litt opp til dem og liker dem ganske godt. Hvorfor skulle vi ellers bry oss så mye om indre anliggender grytidlig i valgkampen?

Nå er i alle fall valget endelig over, og Obama er vel klar til å flytte til Washington...

Ingen kommentarer: