søndag 4. august 2013

Litt om Besseggen

Etter å ha gått Besseggen tre ganger så har jeg opplevd at ikke alle som går denne turen er helt forberedt på hva de går til... Derfor vil jeg skrive litt om turen slik at dersom du lurer på hvordan den er så kan du være litt forberedt :)

Turen er 16 km. Man begynner på 1000 moh og toppen er 1754 moh. Turen tar ca 7-8 timer.

Man møter gjerne ved Gjendesheim, ved vannet Gjende. Her går det båt inn til Memurubu. (Begge steder er det hytter hvor man kan overnatte). Man kan både ta båten inn til Memurubu og så gå tilbake, og da gå oppover selve eggen (anbefales), eller man kan gå fra Gjendesheim til Memurubu og ta båten tilbake, da går man ned selve eggen. Man kan også gå begge veier selvfølgelig, det er også mulig å gå langs vannet...

Båten går til faste tider, men dersom det er veldig mange folk så går båtene hele dagen og de har til og med et kølappsystem slik at alle kommer med og ingen kan snike :) Men det kan være greit å være tidlig ute for det blir fort fullt på båtene :) Vi måte vente ca en og en halv time. Men det er jo fint å vente mens man tar en is i sola.

Så er det en båttur langs ruten man skal gå tilbake og man får se litt på hva man har i vente.

Når man kommer av båten så begynner det som jeg synes er noe av det hardeste med hele turen. En time rett oppover.

Denne bakken er tung ;)

Etter å ha gått oppover i en time så er det relativt flatt innover. Litt opp og ned er det jo, men egentlig ganskre greit å gå de neste to timene.


Det er en veldig flott utsikt hele turen, både ned til Gjende og innover i Jotunheimen.

Etter ca tre timer (kommer jo litt på hvor fort man går, men jeg er ikke superrask...) så ser man Besseggen. Flott og majestetisk, Gjende på den ene siden 400 meter lenger nede og Bessevannet på den andre siden. Kjempefin :)


Her ved eggen passer det veldig fint å ta en god matpause. Man trenger det før man skal ut på den neste delen av turen.

Så er vi i gang med selve Besseggen.

Dette er tungt, både for kone og vovven :)

Det er bratt:

Av og til veldig bratt...
 ... og ganske luftig:

Men så er man på toppen, og det er bare helt fantastisk. Jeg tror dette er min yndlingsfjelltur. Det er selvfølgelig tungt å klatre oppover eggen, men det er egentlig mest gøy. Man går, klatrer og kryper litt men man tar det rolig og nyter utsikten, så det er egentlig ikke så tungt som den første bakken. Om man har høydeskrekk så er det nok litt skummelt, eggen er jo egentlig ganske smal, men den er ikke så smal at man kan falle av (om man ikke prøver veldig hardt).

 Og når man er på toppen så er utsikten om mulig enda bedre.

Men det eneste man trenger å vite er at selv om man er på toppen av selve Besseggen, så er man ikke på toppen av hele turen... Man må fortsatt gå oppover en god stund til før man er på toppen av turen som er på 1743 moh. Dette kan være ganske demotiverende. Målet med turen er jo å gå Besseggen og man tenker ikke så mye på det som kommer etterpå. Da vi var her nå sist så var det barn som gråt sine modige tårer da det gikk opp for dem at de faktisk måtte gå oppover en god stund til... Selv for meg som har gått denne turen flere ganger så er dette mentalt tungt...

Når man endelig har nådd toppen så har man et langt, flatt og egentlig ganske kjedelig stykke foran deg...

Så begynner det å gå nedover... og man skal fra 1743 moh til Gjendesheim som ligger på 1000 moh. Du ser målet nederst på dette bildet:

Er du heldig så kanskje du ser et reinsdyr eller to :)

Men veien ned er også lang og bratt og tung... Det er greit å være forberedt på det også. Det er ganske tungt for lår og knær :)

Vi brukte ca 7 timer på turen.
1 time opp første bakken
2 timer bort til eggen
0,5 time til pause
litt under 1 time opp Besseggen
og 2,5 - 3 timer på å nå toppen og så komme seg helt ned igjen.

Vi gikk ikke kjempefort og hadde flere småpauser til sjokolade og banan og litt soling :)

Ingen kommentarer: